Obsesia românilor pentru proprietăți imobiliare a depășit toate recordurile: așa alimentezi bula

de: Alexandru Puiu
12 01. 2022

Pandemia a accelerat un trend îngrijorător legat de investițiile imobiliare în România. Este îngrijorător pentru că cele mai multe achiziții se bazează pe credite pe 30 de ani, iar cu cât cererea este mai mare, prețurile au explodat în multe colțuri ale țării.

Data viitoare când te întrebi de ce costă atât de mult un apartament în Brașov, București sau Cluj, trebuie să pleci de la prețul terenului. Achizițiile de terenuri din 2021 au avut cel mai ridicat nivel ca valoare din 2007 și până în prezent. Mai șocant decât atât este faptul că au depășit de două ori și jumătate estimările analiștilor.

Simțul proprietății la români, cel mai exacerbat

În timp ce majoritatea țărilor dezvoltate au o economie imobiliară bazată pe chirii, până și cei mai săraci români se ancorează în credite pe 30 de ani pentru a-și satisface simțul proprietății, obsesia de a avea ceva pe nume. Nici măcar nu contează dacă își vor permite să achite acele rate pe termen lung.

Așa s-a ajuns în 2021 la tranzacții de terenuri destinate proiectelor rezidențiale și comerciale (hoteluri, birouri, retail) în valoare de 800 de milioane de euro, conform datelor agregate de Colliers. Ca referință, estimările pentru anul trecut din acest domeniu au fost de doar 310 milioane de euro. Majoritatea terenurilor au mers în proiecte de blocuri și case, în timp ce restul până la aproximativ 90% din piață s-au reflectat în proiecte de retail, precum noi magazine Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan și așa mai departe.

Trendul investițiilor în terenuri, în mod previzibil, este o oglindă a achizițiilor de locuințe. Asta înseamnă că București este pe primul loc, cu tranzacții în valoare de 600 de milioane de euro, din care 70% sunt destinați proiectelor rezidențiale. În 2007, cu scurt timp înainte să explodeze bula și să ne confruntăm cu cea mai cruntă criză financiară din ultima 100 de ani, în Capitală se înregistrau tranzacții de aproximativ 800 de milioane de euro, pentru un total de un miliard de euro la nivel național.

„Planetele s-au aliniat în 2021 și, grație mai multor ”ingrediente”, piața s-a dublat față de 2019 și a ajuns la valori nemaivăzute de la precedentul boom din perioada 2006-2008. 2021 se dovedește a fi un an record pentru că a existat un interes bun pentru terenuri, susținut și de o lichiditate adecvată, contextul economic actual, cu o inflație foarte ridicată, sporind atractivitatea plasamentelor imobiliare. A contribuit semnificativ și pipeline-ul de tranzacții importante începute în 2019 și 2020, care s-au desfășurat mai greu în contextul pandemiei”, explică Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers.

În afara realității din Capitală, consultanții Colliers au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de orașe mari, cum sunt Timișoara, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Brăila, Oradea, Sibiu, dar și câteva orașe micuțe, precum Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Călărași.